0

Pavlova

Posted on czwartek, 29 listopada 2012

Pavlova to deser bezowy który powstał w latach 20-tych na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pavlowej. Oczywiście wszystko co dobre w Nowej Zelandii jest często przywłaszczane przez sąsiadkę-Australię ( piszę to z przymrużeniem oka oczywiście) Spory trwają od lat ale wydaje sie że jednak Kiwusi są górą! 
Pavlova to taka duża beza, która jest chrupiąca na zewnątrz i bardzo miękka w środku. Nie jest zbyt skomplikowana w pieczeniu ale trzeba trzymać się kilku zasad:
  • wszelkie naczynia, przyrządy itp muszą być dokładnie umyte, bez żadnego tłuszczu
  • jajka powinny być w temperaturze pokojowej- takie produkują najwięcej piany
  • w żadnym wypadku nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, ani nie wyciagać bezy zanim nie wystygnie. Zajmuje to ok 3-4 godzin więc najlepiej piec ją wieczorem

No Comments

Discussion

Leave a response