Kiwuska kuchnia: Placuszki kukurydziane
Posted on piątek, 4 lipca 2014
Placuszki z kukurydzy to danie często pojawiające się na stole mojej teściowej. Ja też je zrobiłam kilka razy. W ten weekend pewnie też je pewnie zrobię. Placuszki są przepyszne - delikatne i lekko chrupiące. Ja najczęsciej podaje je z sałatką i słodkawym zimnym sosem. Moja teściowa dodaje do tego jeszcze smażone plastry bekonu ;)
Placuszki są bardzo proste do wykonania i bardzo je polecam!
Od razu dodam że ja od razu podwajam składniki - czasami nam nawet zostają na lunch na drugi dzień. Ale nie zawsze...
Składniki:
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
pieprz do smaku
jajko
445g puszka kukurydzy cream style*
1/4 szklanki mleka
olej do smażenia
*Kukurydza cream style to nic innego jak zblendowana kukurydza puszkowa. Zywkłą kukurydzę z puszki można albo utłuc tłuczkiem albo właśnie zmiksować blenderem.
Przygotowanie:
Wrzucić wszystko do miski i wymieszać. Na rozgrzany olej nakładac łyżkę ciasta i smażyć na złoto. Zajadać się ze smakiem.
Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z Edmonds Cookbook, o której wspominałam jakis czas temu. Liczyłam na to, że uda mi się zrobić jakieś ładniejsze zdjęcia, ale ostatnio kompletnie nie mogę się zorganizować.
Smacznego!
Wyglądają smacznie :) Wyobrażam sobie takie polane sosem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam z sosem czosnkowym i średnio mi pasowaly- trochę za slodkawe są
UsuńKochana, a mąką jaka?? Może być zwykła pszenna? :) Aż mi ślinka pociekła!
OdpowiedzUsuńZwykla przenna mąka będzie dobra. Daj znać jak zrobisz!
UsuńJak ja lubię takie proste przepisy :-)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Wyglądają pysznie! Na pewno kiedyś je przyrządzę, mniam :)
OdpowiedzUsuńJak dobrze że wrzuciłaś ten przepis, my tak bardzo lubimy kukurydziane przysmaki!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy proszek do pieczenia jest konieczny? Próbowałaś bez niego może, czy wyszły? I jeszcze jedno pytanko, czy można zrobić je tak trochę na słodko, czy może testowałaś taki wariant?
Pozdrowionka!
Proszek do pieczenia sprawia, ze placuszki są puszyste i delikatne. Bez proszku pewnie były by płaskie i twarde, ale nie próbowałam wiec nie wiem. Może spróbuj zastąpić go soda oczyszczona?
UsuńPlacuszki same w sobie są słodkawe. Jedyna inna wersje jaka próbowałam to ze świeżą miętą i odrobina papryczki chilli - pycha!
Zrobiłam :-) Na pierwszy raz postanowiłam zrobić według przepisu, z proszkiem do pieczenia, fajne wyszły. Przypomniały mi placki z dynią, podobnie je się robi. Te jednak rzeczywiście nawet bez słodzenia są słodkawe od kukurydzy. Dzięki za przepis! Tu jest zdjęcie mojego talerza, jeszcze w trakcie smażenia:
Usuńhttps://drive.google.com/file/d/0B5IK9TMbTR72eUFWR2IxWTRCUHc/edit?usp=sharing
Kinga- super! Cieszę się ze wyszły!!!
OdpowiedzUsuń