10

Kiwuska kuchnia: Placuszki kukurydziane

Posted on piątek, 4 lipca 2014

Placuszki z kukurydzy to danie często pojawiające się na stole mojej teściowej. Ja też je zrobiłam kilka razy. W ten weekend pewnie też je pewnie zrobię. Placuszki są przepyszne - delikatne i lekko chrupiące. Ja najczęsciej podaje je z sałatką i słodkawym zimnym sosem. Moja teściowa dodaje do tego jeszcze smażone plastry bekonu ;)

Placuszki są bardzo proste do wykonania i bardzo je polecam!
Od razu dodam że ja od razu podwajam składniki - czasami nam nawet zostają na lunch na drugi dzień. Ale nie zawsze...

Składniki:

3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
pieprz do smaku
jajko
445g puszka kukurydzy cream style*
1/4 szklanki mleka

olej do smażenia
      
*Kukurydza cream style to nic innego jak zblendowana kukurydza puszkowa. Zywkłą kukurydzę z puszki można albo utłuc tłuczkiem albo właśnie zmiksować blenderem.


Przygotowanie:

Wrzucić wszystko do miski i wymieszać. Na rozgrzany olej nakładac łyżkę ciasta i smażyć na złoto. Zajadać się ze smakiem.


Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z Edmonds Cookbook, o której wspominałam jakis czas temu. Liczyłam na to, że uda mi się zrobić jakieś ładniejsze zdjęcia, ale ostatnio kompletnie nie mogę się zorganizować.



Smacznego!

Discussion

  1. Wyglądają smacznie :) Wyobrażam sobie takie polane sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam z sosem czosnkowym i średnio mi pasowaly- trochę za slodkawe są

      Usuń
  2. Kochana, a mąką jaka?? Może być zwykła pszenna? :) Aż mi ślinka pociekła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykla przenna mąka będzie dobra. Daj znać jak zrobisz!

      Usuń
  3. Jak ja lubię takie proste przepisy :-)!
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie! Na pewno kiedyś je przyrządzę, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dobrze że wrzuciłaś ten przepis, my tak bardzo lubimy kukurydziane przysmaki!
    Mam pytanie, czy proszek do pieczenia jest konieczny? Próbowałaś bez niego może, czy wyszły? I jeszcze jedno pytanko, czy można zrobić je tak trochę na słodko, czy może testowałaś taki wariant?
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek do pieczenia sprawia, ze placuszki są puszyste i delikatne. Bez proszku pewnie były by płaskie i twarde, ale nie próbowałam wiec nie wiem. Może spróbuj zastąpić go soda oczyszczona?
      Placuszki same w sobie są słodkawe. Jedyna inna wersje jaka próbowałam to ze świeżą miętą i odrobina papryczki chilli - pycha!

      Usuń
    2. Zrobiłam :-) Na pierwszy raz postanowiłam zrobić według przepisu, z proszkiem do pieczenia, fajne wyszły. Przypomniały mi placki z dynią, podobnie je się robi. Te jednak rzeczywiście nawet bez słodzenia są słodkawe od kukurydzy. Dzięki za przepis! Tu jest zdjęcie mojego talerza, jeszcze w trakcie smażenia:
      https://drive.google.com/file/d/0B5IK9TMbTR72eUFWR2IxWTRCUHc/edit?usp=sharing

      Usuń
  6. Kinga- super! Cieszę się ze wyszły!!!

    OdpowiedzUsuń